Czas na detoks

Na pewno nie jest wam obce życie w ciągłym biegu, stresie, stosowanie złej diety, zaburzenia metaboliczne, brak ruchu i czasu dla siebie oraz bliskich. Taki tryb życia wpływa niekorzystnie nie tylko na naszą głowę i emocje, ale również na organizm. Jak skończyć ze złym samopoczuciem, ospałością, brakiem witalności i energii oraz pozbyć się niedoskonałości na twarzy? Pora na detoksykację organizmu!

Pierwszym punktem detoksu jest zdanie sobie sprawy z potrzeby jego przeprowadzenia. Niedobór witamin, zła dieta i niewystarczająca ilość słońca szczególnie po zimie, wpływają na nasz wygląd i samopoczucie. Szara cera, łamiące się paznokcie i włosy pozbawione blasku, to tylko kilka objawów zakwaszenia organizmu. Do tego dochodzą bóle głowy, zmęczenie, rozbicie i brak motywacji do działania. Wszystko to za sprawą toksyn, które odłożyły się w naszym ciele. Odpowiada za to zła dieta, brak świeżych produktów i mniej ruchu. Wiosna to idealny czas, by zmobilizować swój organizm do odnowy i zwalczyć zalegające w nim trujące substancje.  

Porządki w organizmie wymagają sporego wysiłku i determinacji. Oczyszczanie to długotrwały proces, często niesłusznie mylony z dietą. Jest to zmiana nawyków żywieniowych, która ma doprowadzić do usunięcia szkodliwych pozostałości z naszego organizmu.

Pierwszym etapem przygotowań do detoksu jest wykluczenie z codziennej diety kofeiny, głównie herbaty, kawy i napojów energetycznych. Dochodzi do tego rezygnacja z produktów zawierających cukier i białą mąkę, a także mleka, jajek i czerwonego mięsa. Oczyszczanie organizmu to największe wyzwanie dla palaczy, którzy muszą pożegnać się z nałogiem oraz dla amatorów trunków alkoholowych, którzy na ten czas zmuszeni są do odstawienia kieliszka.

Do codziennego menu należy wprowadzić produkty, które mają zbawienny wpływ na proces usuwania toksyn z organizmu, przede wszystkim kaszę, owoce i warzywa w każdej postaci. Wśród tzw. mistrzów detoksów wymienia się przede wszystkim cytrynę, zieloną herbatę, żurawinę, wodę, buraki, kapustę, kaszę jaglaną, seler, natkę pietruszki, jabłka, zioła i suszone figi. Odpowiednie planowanie żywienia jest kluczową rzeczą podczas detoksu.

Efektem ubocznym spożywania produktów przyspieszających oczyszczanie organizmu może być wydzielanie nieprzyjemnego zapachu potu czy całego naszego ciała, który może powodować zakłopotanie. W ten sposób bowiem pozbywamy się trujących substancji z wewnątrz. Taki stan jednak nie będzie się utrzymywał długo, a efekty pozwolą nam z dawką dobrej energii cieszyć się życiem.